Kategorier
Diverse

Bred baggrund er bedst

Har du tænkt på, hvor svært det kan være at være advokat? Altså jeg mener at være forsvarsadvokat i strafferet. Forventningerne til en forsvarsadvokat er jo altid høje. Han eller hun skal kunne finde veje til, at den person, som er anklaget, får den mildeste straf muligt. Uanset om forsvarsadvokaten ved, om den anklagede er skyldig og måske også synes, at det er en usympatisk person.

Har du nogensinde været med som en slags ’flue på væggen’ når den advokat, du har været i praktik hos, har været på besøg i fængslet for at tale med den forbryder, som han skal forsvare?

Baggrund i erstatningsret

Selv kan jeg huske, hvor skræmmende det var første gang, jeg var med en dygtig advokat. Det var en advokat med mange års erfaring og oprindelig en baggrund indenfor arbejdsskader og erstatning. For det første var det skræmmende at skulle ind i fængslet. Det blev håndteret med beroligende bemærkninger og formaninger fra min mentors side.

Det næste, der var meget skræmmende, for mig, var at høre, hvor hård tonen i fængslet var. Der bliver ikke kun talt højt og klart. Der bliver også talt ned til nogle af de indsatte. Der bliver selvfølgelig svaret igen fra de indsattes side. Og selvfølgelig bliver der også talt venligt ind imellem. Men generelt er tonen og sproget hårdt. Det skræmte mig.

Den strafferetsadvokat, som jeg besøgte fængslet sammen med, fortalte mig efter besøget, at han havde haft nøjagtigt den samme reaktion, første gang han var med på et besøg.

Han blev også skræmt. Han blev også lidt beklemt ved at skulle bruge et sprog, som han bestemt ikke havde lært. Også selv om det var på dansk!

Den slags lærer vi ikke om, når vi læser jura. Vi lærer om lovgivningen. Vi lærer om forvaltningen og om retorik og om, hvordan samfundet har udviklet sig. Vi lærer intet om, hvordan virkeligheden er for indsatte i fængslerne. Vi lærer ikke at tale med dem. Vi lærer ikke deres sprog at kende. Og det kan tage nogle år, inden vi lærer det.

Derfor vil jeg sige, at hvis du har brug for en forsvarsadvokat, så skal du vælge en med nogle års erfaring. Ikke kun fordi han ved, hvordan systemet fungerer.

Også fordi du kan måske slet ikke tale ordentligt med en helt ung advokat. Den unge advokat vil naturligvis gøre alt, hvad han kan for dig. Men han kan af helt naturlige årsager ikke forstå alt, hvad du fortæller ham.

Vælg en advokat, der har nogle års erfaring. Eventuelt en, som kan trække på ældre forsvarsadvokaters erfaringer. Og helt sikkert bør du vælge den advokat, som du stoler på.

Står du i en sag, hvor du har brug for en forsvarsadvokat, men du har ikke helt overblik over, hvad der skal ske fremover, så bør du stole på den beskikkede advokat, som du får stillet til rådighed.

Det er jo sådan, at du har ret til bistand fra en beskikket advokat, når du er sigtet for en forbrydelse. Stol på den advokat. Det vil ikke være en advokat, som er helt uerfaren. Tværtimod: Det vil være en advokat, der ved alt om straffeloven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *