Kategorier
Job & karriere

Investering i danske aktier

Investering i danske aktier spreder ikke din risiko nok. Danske investeringsforeninger spreder din risiko, men de koster tid for meget. Det samme gælder udenlandske investeringsforeninger. I stedet kan du brug en ETF – en børshandlet fond. Klik her for at læse mere om uvildig rådgivning om investering

Ofte ser jeg, at danskerne foretager investering i hovedsagligt danske aktier frem for selskaber fra hele kloden. Det giver ikke optimal spredning, og resultatet er ofte højere risiko uden højere afkast. Du kan også vende det på hovedet og sige, at du kan få samme afkast og lavere risiko.

Danske aktier fylder blot omkring 0,5 % af hele verdens aktier. Derfor er mit argument, at du kan stille dig tilfreds med kun at placere 0,5 % af din formue i danske aktier og resten i udenlandske. Du kan alligevel ikke vælge de danske aktier, som giver det højeste afkast – selvom du tror du kan. Derfor er det en lige så god ide at købe internationale selskaber, som du knapt kender.

Kovarians mellem aktier og obligationer

I tabellen fremgår det, hvor meget henholdsvis danske og globale aktier svinger sammen med udvalgte obligationskategorier. Tallene kan ligge mellem minus hundrede procent og 100 procent. Minus 100 procent betyder, at aktier og obligationer svinger i hver sin retning, mens 100 procent betyder, at de svinger nøjagtig ens. Hvis du ønsker stabil udvikling på din investering, skal du vælge aktier og obligationer, der har mindst samvariation.

Samvariation mellem værdipapirer

  Globale aktier Danske aktier
Euro statsobl.

28%

35%

Euro indeksobl.

40%

44%

Euro erhvervsobl.

45%

51%

Nordamerikanske statsobl.

-20%

-13%

Nordamerikanske virksomhedsobl.

32%

36%

Statsobligationer fra “emerging markets”

58%

56%

 

Kun statsobligationer fra emerging markets samvarierer mere tæt med aktier fra hele verden end danske aktier. Aktier fra hele verden sammen med de fleste obligationstyper giver bedre risikospredning end danske aktier. Bemærk, at du skal være obs på, om koster at købe udenlandske aktier i din bank – fx kurtage og valuta.

Du kan også bruge ETF’er (fonde) til at sprede din risiko til hele verden. De kan bruges til både aktier og obligationer og er langt billigere end danske investeringsforeninger, selvom kvaliteten er højere eller minimum den samme i langt de fleste tilfælde. ETF’erne kan dog koste lidt penge at få opbevaret i din lokale bank, ligesom også udenlandske investeringsforeninger eller udenlandske aktier kan koste noget i depotomkostninger. Her er løsningen at vælge en internetbank uden gebyrer, selvom de kan være svære at støve op. Det kan nemlig blive til mange 100.000’er af kroner at betale et gebyr på fx 0,3 % af det investerede beløb om året i depotgebyr. Det lyder ufarligt med 0,3 %, men som sagt kan det for en formue på en million kroner eller mere udvikle sig til en ganske dyr affære over tid. Andre forhold du skal være opmærksom på omkring investering i ETF er, at hvis du skal investere i aktier i almindelig opsparing, så kan du kun bruge obligations ETF’erne. Dem med aktier bliver nemlig hårdere beskattet, end hvis du bruger danske investeringsforeninger. Her kan du i stedet bruge nogle af de billige danske investeringsforeninger fra Sparindex. Danske Invest har også en på hylden, som efterhånden er relativt billig. Klik her for at læse mere om investeringsforeninger.

2 kommentarer til “Investering i danske aktier”

Jeg synes det er svært at finde ud af hvad man skal investere i. Uanset hvad folk sælger, så mener de jo, at deres eget produkt er det bedste. Derfor vil man aldrig rigtig kunne få uvildig rådgivning.

På et tidspunkt søgte jeg professionel hjælp og kunne også sagtens finde nogen, man da jeg ville se beviser på hvordan de selv placerede deres penge og hvordan det var gået med det, så var der pludselig ingen der kunne hjælpe 🙂

Mystisk ikke…?

Syntes også det er så svært med de aktier. Køber lidt hist og her, men vinder ikke rigtig på det. Har dog en kammerat som tjener ret godt på det, men han har også haft interessen siden vi gik i folkeskole, så der kan tjenes penge på det hvis man gider at sætte sig ind i det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *