Kategorier
Hus & bolig

Nem og hyggelig ild med biopejs

Jeg har altid været dybt fascineret af ild, ikke at jeg er pyroman, men stemningen lidt levende lys eller skæret fra en pejs kan skabe er helt unik. Jeg tror også det er fordi jeg ofte forbinder ilden med hygge og samvær med venner. Der er nu intet som lidt god musik, vin og levende ild til at skabe en helt fantastisk stemning i et hjem. Det er derfor ikke særligt overraskende at jeg altid gerne har ville have en pejs i mit hjem!.

Jeg troede ikke at jeg kunne få en pejs…

Desværre har jeg altid boet i en lejlighed, og nej – der er ingen skorsten!. Jeg tror heller ikke at det ville være så praktisk mht. opbevaring af brænde i en lejlighed, så jeg har egentlig altid afskrevet muligheden for at få en pejs i mit hjem – indtil fornylig!. Jeg var på boligmesse i forum og så de her helt fantastiske skabninger der kaldes biopejse. Der er en form for brændeovn – dog uden skorsten og brænde, pejsen brænder istedet på bioethanol som faktisk bare ligger i en lille beholder og tændes med en lighter.

Mange ideer + mange biopejse = svært valg

Sælgeren forklarede at jeg havde fantastisk mange muligheder eftersom der ikke var nogle strenge krav og ikke skulle bruges nogen skorsten. Jeg så en masse modeller der bl.a. kunne stå frit på gulvet eller hænge på væggen. Faktisk kunne man indbygge pejsenes brændkar i overflader, designe sin egen pejs eller bruge dem som en pejseindsats. Jeg fik derfor rigtig mange ideer til hvordan jeg kunne bruge en biopejs i mit hjem, og det var selvfølgelig lidt overvældende!. Jeg tror dog at jeg holder mig til en model der er direkte klar til brug, og det er også ret smart at jeg kan tage pejsen med mig når jeg flytter. Men som det er med mange ting i livet, måtte jeg tage det hele med et gran salt, og prøvede at fiske nogle ulemper frem ved pejsene.

Det lyder meget godt, men hvad er hagen?

Den eneste problemstilling der er med biopejse er at de bruger ilten i rummet, og at man derfor skal have et vindue på klem eller lignende. Sælgeren sagde at han selv luftede ud efter en times tid fordi der faktisk blev ret varmt, og det er jo forståeligt nok, så mon ikke det kommer meget naturligt?. Derudover var der en sikkerhedsafstand på 1 meter, hvilket er til at leve med. Han frarådede mig iøvrigt at søge til billige alternativer, idet de oftest ikke er godkendte og derfor er af lavere kvalitet, men det syntes jeg næsten du skal snakke med sælgerne om da jeg jo ikke er ekspert!.

Brændslet bioethanol skåner miljøet

Biopejsene skulle også være ganske miljøvenlige idet de brænder på bioethanol. Brændslet er lavet af råvarer som fremstilles af vores kære landmænd, nemlig majsroer og kartofler. Umiddelbart troede jeg at det var det samme som bilerne skulle køre på, forskellen var blot at de bioethanol man bruger til pejsene er renere. Der kommer derfor ikke farlige partikler ud i rummet, kun en meget lille mængde vanddamp og kultveilte. Så til alle jer grønne forbrugere er biopejsen måske et meget fint alternativ til en brændeovn – forudsat at man ikke har behov for varmen!.

3 kommentarer til “Nem og hyggelig ild med biopejs”

Pejsen på billedet, er det den der kalder Vavni? Jeg har kigget ved http://www.biopejs-shop.dk, og de havde Vavni, men jeg kunne ikke blive klog på hvilken bund, der burde købe. Jeg har kigget andre steder, og de ser ud til at have mange flere modeller. Kender du en forhandler på Fyn?

Vh. Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *